Víte, že litoměřická firma Jotis, která se zabývá zpracováním masa a výrobou tradičních masných a uzenářských výrobků a také knedlíků a lahůdek, má aktuálně v akci vepřový bok s kostí? V prodejně v litoměřické Českolipské ulici zaplatíte 79,- Kč za kilo. Ideální příležitost k tomu, vrátit se k české klasice, a během jarních prázdnin si upéct pořádný kus bůčku. Myslete přitom na to, že takříkajíc zabijete dvě mouchy jednou ranou – protože upečený bůček můžete také umlít a vytvořit z něj chutnou pomazánku – třeba k večeři.
Na dvě (až tři) porce Vám pečeného bůčku Vám bude stačit:
800 gramů vepřového boku s kostí
3- 4 cibule
půl lžičky soli
půl lžičky kmínu
půl paličky česneku
Začněte tím, že z masa odříznete spodní vrstvu s kostmi, nožem prostupujte tam, kudy vás anatomické části masa přímo navádějí. Kůži na bůčku nechte, je to učiněná lahůdka! Nařezejte ji napříč – takříkajíc do hřebínku Maso nasolte a dejte do pekáče, na jehož dno jste předtím umístili odříznuté kosti. Bůček okmínujte a štědře zasypejte cibulí a nasekaným česnekem. Prolisovaný česnek můžete dát i mezi zářezy na kůži. Podlijte vodou, aby bylo maso aspoň z poloviny potopené, zakryjte poklicí a pečte půl hodiny na minimálně 200 stupňů. Po půlhodině teplotu snižte na 150 stupňů a pečte další dvě hodiny. Maso průběžně kontrolujte a v případě potřeby podlijte.
Podávejte se zelím a v ideálním případě také s variací knedlíků. I ty se dají koupit v Jotisu.
Dobrou zprávou je, že firma Jotis má e-shop, takže můžete nakoupit v pohodlí domova a na prodejně zboží pouze vyzvednout.
E-shop je ZDE.
Pokud jste z Litoměřic, může Vám řidič nákup přivézt až domů.