Pátek, 26 dubna, 2024
11 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19Zatím nejpřísnější koronavirová opatření začnou platit od 1. března. Co se změní?

Zatím nejpřísnější koronavirová opatření začnou platit od 1. března. Co se změní?

Epidemiologická situace v Česku se nelepší, a tak vláda přistoupila k radikálním opatřením. V souvislosti s tím byl také vyhlášen nový nouzový stav. Platí až do 28. března.

„Jsme přesvědčeni, že nouzový stav potřebujeme hlavně pro to, abychom ochránili životy našich spoluobčanů. Já bych se vrátil do minulého roku – 12. března 2020 jsme vyhlásili nouzový stav, kdy počet nakažených byl 22 a v nemocnici byli tři lidé a nikdo nezemřel. Dnes máme v nemocnicích 7 100 lidí, téměř 1 400 na jednotkách intenzivní péče a bohužel každý den umírají lidé a my musíme za každou cenu nouzový stav vyhlásit,“ konstatoval premiér Andrej Babiš.

Přísnější protikoronavirová opatření se promítnou hlavně do volného pohybu osob. Od 1. března nebude možné překročit hranice okresů. Až na výjimky se lidé musejí pohybovat jen na území obce nebo města, ve kterém bydlí, nebo mají trvalé bydliště. Výjimku tvoří pouze cesty do zaměstnání nebo k lékaři. Pro tyto potřeby je nutné mít s sebou potvrzení nebo čestné prohlášení. Jiné cesty mezi okresy (například nákupy) nejsou možné. I nadále navíc platí zákaz vycházení – od 21.00 do 5.00 hodin.

Od 1. března je také potřeba nosit všude v zastavěném území minimálně chirurgickou roušku. Na místech s větší koncentrací osob je zapotřebí respirátor (například v obchodech nebo v hromadné dopravě). Ochrana dýchacích cest je povinná také na pracovišti, výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami.

Od 1. března budou zavřené také mateřské školy, jesle a dětské skupiny. Zavřená bude také zhruba polovina do teď otevřených obchodů. Otevřené zůstanou prodejny s potravinami, drogérie, lékárny, obchody s krmivem, optiky a malé prodejny novin a tabáku. V provozu zůstanou taxislužby, myčky bez obsluhy, pohřební služby a pokladny jízdenek. Lidé se naopak nedostanou do papírnictví a obchodů s dětským textilem a obuví.

Pokud jde o stravovací provozy, i nadále zůstávají v provozu výdejní okénka.

„My bychom si velice přáli, abychom se ty tři týdny nouzového stavu vrátili rok nazpátek a zkusili se znovu chovat stejně. Já chápu, že je to obrovská zátěž pro nás všechny, a nám to nedělá radost. Ale pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách, protože náš zdravotnický systém zkrátka nebude schopen to ustát. Proto vás prosím a žádám – a chápu, že naše vláda v minulosti nadělala plno chyb a jsme si toho vědomi – ale zkrátka bychom chtěli, abyste nám ještě jednou dali šanci, abychom se společně snažili v rámci nouzového stavu ty tři týdny vydržet a zastavit ten vir a vrátit se postupně do normálu,“ vyzval předseda vlády.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -