Pátek, 26 dubna, 2024
5.9 C
Litoměřice
DomůZprávySeveročeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích bude potřebovat investice

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích bude potřebovat investice

LITOMĚŘICKO – Výbor pro kulturu a památkovou péči podnikl pracovní návštěvu Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Dana Veselská, nová ředitelka, je provedla všemi svěřenými nemovitostmi, s nimiž galerie hospodaří. Prohlédli si objekty Galerie a muzea litoměřické diecéze, depozitární budovy, hlavní budovu v Michalské ulici č. 7, Muzeum naivního umění, ale rovněž Kostel Zvěstování Panny Marie.

Předseda výboru Vlastimil Skála požádal ředitelku, aby zhodnotila své dosavadní působení v galerii a zeptal se na její vize ohledně dalšího rozvoje. „Plánů mám hodně. Hlavní problém jsou finance. Došlo ke snížení provozního příspěvku a z důvodů pandemické krize i ke snížení příjmů ze vstupného. Opravy potřebují především objekty depozitáře, stálých expozic Diecézního muzea a Muzea naivního umění, ale i Kostela Zvěstování Panny Marie. A to bude vyžadovat nemalé finanční prostředky. Musíme splnit všechny podmínky, které jsou pro umístění mnohdy výjimečných a unikátních sbírek v těchto objektech nezbytné,“ odpověděla Dana Veselská.

Situaci do značné míry komplikuje, že jde ve všech případech o výjimečné nemovité kulturní památky, které jsou umístěné uprostřed městské památkové rezervace. V těchto případech rekonstrukce bývá finančně nesmírně nákladná.

Galerie připravuje projektové podklady k revitalizaci předního i zadního traktu měšťanského domu č. p. 24. „Chtěli bychom podpořit prezentaci sbírkového obsahu s využitím moderních galerijních trendů, jak jen to bude možné,“ doplnil ředitelku předseda Skála.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -