Čtvrtek, 2 května, 2024
17.8 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiPamátník Terezín vyhlásil další ročník literární a výtvarné soutěže pro žáky a...

Památník Terezín vyhlásil další ročník literární a výtvarné soutěže pro žáky a studenty

Terezín – „Když je třeba pomoci…“ tak zní téma letošního ročníku výtvarné a literární soutěže vyhlášené Památníkem Terezín. Memoriál Hany Greenfieldové je určen pro žáky základních a studenty středních škol a odborných učilišť. Uzávěrka soutěže je 7. dubna – do tohoto data musejí do Památníku soutěžní práce dorazit. Na vítěze čekají věcné ceny a také finanční odměny. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 10. června v Terezíně.

Na konci druhé světové války přijížděly do Terezína transporty se zuboženými vězni nacisty evakuovaných koncentračních táborů. Řada z nich byla nakažena smrtelným skvrnitým tyfem, jenž v Terezíně přerostl v epidemii. Do boje s ní se pustili nejen vězni terezínského ghetta a věznice gestapa v Malé pevnosti, ale i zdravotníci České pomocné akce, sovětské armády a dobrovolníci z blízkého i vzdáleného okolí.

Pavel Straka ze vzdělávacího oddělení Památníku Terezín k letošnímu tématu dodává: „V letošních pracích by se měli soutěžící zamyslet nad otázkami, zdali byla tehdejší pomoc z řad dobrovolníků něčím přirozeným, nebo měla jiné příčiny. Současně s tím by nás zajímalo, co by vedlo soutěžící k podobnému podání pomocné ruky?“

Motto letošních soutěží Památníku Terezín je i vzhledem k téměř již rok trvající krizi způsobené pandemií koronaviru a s ní související potřebě dobrovolnické – a především zdravotnické práce více než aktuální.

Více informací o soutěži najdete ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -