Pátek, 18 října, 2024
11.2 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoZlaté cimbuří do Budyně a Zlatý džbánek do Levína

Zlaté cimbuří do Budyně a Zlatý džbánek do Levína

Litoměřicko – Hned dvě ocenění udělované Ústeckým krajem v oblasti kultury a památkové péče putují na Litoměřicko. 

Ocenění Zlatý džbánek je udělované osobnostem, spolkům a organizacím, které svým mimořádným přínosem pomáhají udržovat, rozvíjet a oživovat tradiční lidovou kulturu a řemesla.

První Zlatý džbánek získal Spolek loutkářů v Lounech a ten druhý si přivezla do Levína Magdalena Brožová, významná česká keramička, která svou tvorbou navázala na bohatou, 600 let trvající tradici levínského hrnčířství. Její autorská keramika, točená na hrnčířském kruhu a pálená v peci otápěné dřevem, je výsledkem citlivého spojení tradičních řemeslných postupů s moderními prvky. V tvorbě se inspiruje přírodou a lidovou kulturou, zaměřuje se především na funkční nádoby pro každodenní použití. Její práce dnes nejen oživuje významnou tradici Levínské keramiky, ale zároveň přitahuje pozornost lidí z celého regionu i mimo něj. Díky své oddanosti řemeslu a snaze o zachování historických postupů významně přispívá k ochraně a rozvoji kulturního dědictví Ústeckého kraje.

Zlaté cimbuří je oceněním pro nejlepší projekty v oblasti obnovy kulturní památky na území Ústeckého kraje, která má významnou kulturně – historickou hodnotu. 1. místo vybojovala obec Hrobčice za obnovu kulturní památky „zámek Mirošovice“. Stříbrné místo obsadilo město Budyně nad Ohří za obnovu kulturní památky „synagoga“.

Cenu ve Wolfrumově vile v Ústí nad Labem převzal starosta města Petr Kindl. Synagoga v Budyni nad Ohří byla vystavěna v průběhu 18. století po velkém požáru, který zasáhl celé město. Náboženskou funkci plnila stavba až do vypuknutí druhé světové války. Budyňská synagoga představuje dnes už jedinou poměrně snadně poznatelnou památkou budyňské židovské komunity, která je zde doložena od 16. století. Jedná se o jednu z nejstarších sakrálních staveb tohoto typu v Ústeckém kraji. V roce 2023 byla dokončena komplexní stavební obnova. Celkové náklady na obnovu byly cca 24 mil. Kč.

3. místo získala obec Dolní Podluží za obnovu kulturní památky „hrobka rodiny Brass“.

Ocenění za příkladný přínos v oblasti péče o kulturní dědictví získal bývalý ředitel ústeckého Okresního muzea PhDr. František Ledvinka.  

Zdroj: Magdalena Fraňková, Ústecký kraj

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -