Sobota, 5 října, 2024
11.2 C
Litoměřice
DomůSportFotbalFotbal jako za války. V Terezíně proběhne čtvrtý ročník Memoriálu terezínské fotbalové...

Fotbal jako za války. V Terezíně proběhne čtvrtý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy

Terezín – Po pětileté pauze se na stadionu TJ Sokol Terezín uskuteční netradiční turnaj žáků prvoligových fotbalových klubů. Memoriál, který slibuje napínavá sportovní utkání, připomene především příběhy a osudy protagonistů fotbalových soutěží, které se v terezínském ghettu odehrály v letech 1942 až 1944. 

Akci pořádá Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky. Součástí je i pietní akce k připomínce 80 let od likvidace Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince.

Memoriál terezínské fotbalové ligy přibližuje mladé generaci dějiny holocaustu prostřednictvím příběhů a osudů protagonistů fotbalových soutěží, které se v terezínském ghettu hrály mezi lety 1942 a 1944. Letos se na stadionu TJ Sokol Terezín uskuteční v neděli 6. října 2024 a vůbec poprvé se ho zúčastní žáci prvoligových fotbalových týmů. Patronát nad memoriálem převezme fotbalový internacionál Zdeněk Svoboda, osminásobný mistr nejvyšší domácí soutěže.

Program Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2024:

Neděle 6. října – Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

  • 9:20 – 11:20 Turnaj starších žáků – dopolední část
  • 12:00 – 15:00 Vzdělávací část turnaje v prostorách Centra studií genocid Terezín ve Wieserově domě
  • 15:30 Semifinálová utkání
  • 16:00 Utkání o první a druhé místo / utkání o třetí a čtvrté místo
  • 17:00 Zakončení memoriálu (předávání cen a medailí) spojené s pietní připomínkou 80 let od likvidace Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince

„Velmi nás těší, že memoriál můžeme po dlouhé pětileté pauze opět uspořádat a jeho prostřednictvím mladým lidem alespoň částečně přiblížit nelehký život v terezínském ghettu během válečných let. Letos v Terezíně přivítáme žáky prvoligových klubů SK Slavia Praha, FK Dukla Praha, Bohemians Praha 1905, FK Teplice a FK Ústí nad Labem,“ říká k akci Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín a dodává: „V minulých letech se turnaje zúčastnilo více než 350 fotbalistů a fotbalistek z Ústeckého kraje a Prahy. Zájem veřejnosti byl velký, a v ten doufáme i letos. Rádi bychom, aby se v budoucnu z akce stala významná sportovně-vzdělávací událost, do které se zapojí kluby a školy z celé České republiky.“

Zdroj: www.fotbal.cz

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -