Čtvrtek, 19 září, 2024
15.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoStarostka Žitenic byla odvolána

Starostka Žitenic byla odvolána

Litoměřicko – Žitenická starostka Erna Vaňousková byla odvolána. Společně s místostarostkou Zuzanou Kudrnovou ji na včerejším jednání zastupitelů odvolalo šest zastupitelů z místních částí Skalice a Pohořany.

Opozice jako důvody odvolání uvedla například nekomunikativnost. Tomu se bývalá starostka ale brání. Podle jejích slov s slov mnoha tamních obyvatel je za odvoláním projekt žitenického zámku.

Před sedmi měsíci se totiž poprvé začalo veřejně hovořit o možnosti odkoupení místního zámku včetně přilehlých budov a pozemků. Objekt je ve vlastnictví vyšehradské kapituly a jedním z důvodů, proč objekt prodává je nákladná údržba i možná rekonstrukce celého objektu.

Již před sedmi měsíci se v dopise občanům bývalá starostka vyjádřila, že se jedná o centrum obce, které by obci mělo patřit. Pokud zámek obec nekoupí, může ho koupit kdokoliv a obec nebude mít možnost jakkoliv jeho využití ovlivnit. V horším případě ho může nový vlastník nechat chátrat desítky let. Zároveň přiznala, že by obec finanční zátěž pocítila a některé plánované investice by se tím pádem mohly posunout na další období.

V červnu předložil přípravný výbor návrh na referendum. Podpisový arch podepsalo 428 občanů ze Žitenic, Pohořan a Skalice, přesto byl na červnovém zasedání zastupitelstva smeten ze stolu. Po přezkoumání návrhu bylo potvrzeno, že návrh na referendum je bez vad a tedy proběhne v navrhovaném termínu, tj. 20. – 21. září 2024 současně s volbami krajskými a senátními.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -