Čtvrtek, 19 září, 2024
15.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLabe v Litoměřicích je na třetím povodňovém stupni

Labe v Litoměřicích je na třetím povodňovém stupni

Labe v Litoměřicích je na třetím povodňovém stupni a pomalu se začíná vylévat z koryta. Před polednem se voda ocitla v areálu letního koupaliště na Písečném ostrově, pod Tyršovým mostem a postupuje dále. Uzavřena je v obou směrech cyklostezka a skatepark. Očekáváno je zaplavení Střeleckého ostrova, Písečného ostrova a ulice Pobřežní. V tuto chvíli nelze predikovat, zda voda zasáhne i Dolní Rybářskou ulici. Záležet bude na úhrnu srážek a množství vody, která do Litoměřic přiteče.

Stav řeky v Litoměřicích, tedy na soutoku Labe a Ohře, se řídí podle limnigrafu na Mělníku, kde dnes před polednem bylo naměřeno 558 centimetrů (s průtokem 1450 metrů krychlových za sekundu). Což je o zhruba tři metry více oproti normálu. „Dle předpokladů vodohospodářů by Labe mělo kulminovat v Litoměřicích v úterý odpoledne na zhruba 670 centimetrech, což odpovídá 540 cm na limnigrafu mostu Generála Chábery. Je to o 140 centimetrů více než při povodni v prosinci roku 2023 a o 60 centimetrů méně než při povodni v roce 2006,“ informoval tajemník litoměřického krizového štábu Miroslav Letafka.

Dle předpokladů by voda neměla přetéct silnici na Mlékojedy, stejně jako ohrozit provoz na Tyršově mostě. Mělo by tomu tak být i díky příznivé situaci na Ohři a snaze vodohospodářů snižovat průtok Vltavou. „Pokud by opatření na Vltavě zafungovalo, je naděje, že hladina bude vyšší „jen“ o zhruba 80 centimetrů oproti prosinci loňského roku. Pokud nezafunguje, bude to zřejmě o 120 centimetrů více,“ informoval dnes členy povodňové komise Lukáš Landa, zástupce Povodí Labe.

Vedení města nabízí pomoc firmám na obou stranách Labe. „Pokud by nejen podnikatelé, ale kdokoliv ohrožený vodou potřeboval uskladnit v bezpečí techniku či jiné vybavení, může se obrátit na Technické služby města nebo na výstaviště Zahrada Čech,“ nabízí pomoc starosta Radek Löwy. Pracovníci TSM již začali vydávat pytle s pískem.

Hasiči kromě jiného stále ještě odstraňují ve spolupráci s městskou policií následky extrémně silného větru z pátku na sobotu. Prioritně kontrolují místa, kudy budou v pondělí procházet děti do škol a školek.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -