Pátek, 20 září, 2024
20.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceZahrada Čech čelí ztrátě zhruba 20 milionů korun

Zahrada Čech čelí ztrátě zhruba 20 milionů korun

Litoměřice – Z důvodu nepříznivých meteorologických podmínek byl letošní ročník veletrhu Zahrada Čech hned druhý den po zahájení zrušen. Rozhodnutí ovlivnilo nejen návštěvníky a vystavovatele, ale také samotné organizátory. Silný vítr, který se prohnal výstavištěm v noci z pátku 13. na sobotu 14. září, způsobil škody odhadované na 20 milionů korun.

„Intenzivně jsme v předstihu komunikovali situaci s povodňovými štáby na úrovni města i kraje. Všichni upozorňovali na silný vítr, déšť a vodu. Vichřici, která udeřila v noci z pátku 13. na sobotu 14. září nikdo nezmínil,“ uvedla Michaela Mokrá, ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice.

Škody jsou odhadovány na 20 milionů korun a zahrnují nejen poničení venkovních stanů, ale především ztráty z potencionálního vstupného, parkovného a pronájmů výstavních ploch. Organizátoři poukazují na to, že kdyby nebyl zahájen veletrh, ztráty by byly o dalších 6 milionů vyšší.

Pojistné pokrytí sanuje škodu na majetku, škodu v rámci odpovědnosti a ztrátu na zisku. Nicméně nedosahuje plné výše ztrát. Zastupitelstvo města Litoměřice včera rozhodlo, že dofinancuje zbytek částky.

I přes tuto nelehkou situaci se organizátoři Zahrady Čech setkali s velkou mírou podpory ze strany partnerů a města Litoměřice. „Velmi si vážíme chápavého a vstřícného přístupu našich partnerů i našeho zřizovatele, města Litoměřice. Velké díky patří i Ministerstvu zemědělství České republiky, Ústeckému kraje, Zelinářské unii Čech a Moravy, Ovocnářské unii České republiky a Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu, kteří taktéž projevili obrovskou solidaritu a s ohledem na situaci nezkrátí smluvní podmínky. Díky jejich podpoře věřím, že se tato situace negativně neprojeví na naší dlouhodobé značce a v příštím roce opět uskutečníme veletrh Zahrada Čech tak, jak jsme byli doposud zvyklí,“ vyjádřila se k situaci ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice Michaela Mokrá.

Návštěvníkům, kteří zakoupili vstupné v předprodeji, bude v plné výši vráceno. Učinit tak lze dvěma způsoby. V případě, že vstupné zakoupili on-line, zašlou e-mailem žádost o vrácení vstupného s identifikací čísla účtu a přiloženými zakoupenými vstupenkami na email recepce@mkz-ltm.cz.

V případě nákupu provedeného na pokladně, se budou muset dostavit na recepci Hradu Litoměřice, kde vyplní formulář s žádostí o vrácení vstupného. Vedení MKZ upozorňuje, že vstupné nebude vyplaceno na místě, ale bude vráceno při nejbližší příležitosti na účet, nejpozději do konce letošního roku.

Tisková zpráva MKZ Litoměřice.

Autor: Aneta Břeňová

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -