Středa, 18 září, 2024
19.4 C
Litoměřice
DomůObceKřešiceV Křešicích zvládají povodňovou situaci s klidem a jsou organizovaní

V Křešicích zvládají povodňovou situaci s klidem a jsou organizovaní

Křešice – Obec Křešice, stejně jako další okolní oblasti, v současnosti čelí zvýšené hladině Labe a aktuálnímu třetímu stupni povodňové aktivity. Přesto se situace vyvíjí pozitivně, jak uvádí starosta Michal Mančal ve svém pravidelném krizovém reportu.

„Je důležité sdělit dobrou zprávu,“ začíná optimisticky starosta Mančal. „Povodí Labe a Povodí Vltavy se dnes dohodly, že z Vltavské kaskády bude odpouštěno takové množství vody, aby na Mělníku byl udržován průtok do 2000 m³/s. To je zásadní pro celý dolní tok Labe a zejména pro naši obec.“ Podle jeho slov toto opatření pomůže stabilizovat situaci v Křešicích a minimalizovat riziko rozsáhlejších záplav.

Situace v obci je však pod pečlivým dohledem krizového štábu a místních hasičů. „Naši hasiči neustále kontrolují průsaky a zpětné klapky a zároveň obsluhují čerpadla. S občany komunikujeme a pomáháme jim řešit lokální průsaky vody mobilními hradidly,“ vysvětluje Mančal. Dle jeho slov není tento jev neobvyklý a zvládají ho s nadhledem a profesionalitou.

Pro majitele nemovitostí v blízkosti řeky Labe a Lučního potoka v Třebouticích byl vytvořen systém komunikace a pomoci. „Mluvili jsme s vlastníky, včetně společnosti ZETOR, a nabídli jsme jim pomoc. Kontakty a informace byly předány,“ dodává starosta.

Aktuálně Labe na Mělníku dosahuje výšky hladiny 566 cm a průtoku 1490 m³/s., což se dle předpovědí může během několika dní zvýšit na 650 cm a průtok 1900 m³/s. „Naše protipovodňová ochrana má však dostatečnou rezervu. Kulminace je očekávána v úterý dopoledne, ale může se to ještě změnit, zvlášť vzhledem k dohodě mezi Povodím Labe a Vltavy,“ zdůrazňuje starosta.

Podle Mančala je rovněž klíčová komunikace s obyvateli obce. „Lidé nám zasílají desítky textových zpráv s poděkováním za organizaci a informovanost. Jsem vděčný všem, kteří nabízejí svou fyzickou pomoc,“ říká starosta. Obec také zajistila stravování pro hasiče, kteří neúnavně pracují na místě. „Od zítřka se o jídlo postará paní L. Zemanová, a chtěl bych poděkovat Monice K. a Daně V., které hasičům pomáhaly o víkendu. Také místní obchodníci darovali potraviny, což je obrovská pomoc,“ dodává.

Kromě aktuálního vývoje povodní starosta předpovídá i zlepšení počasí: „Dnes večer a zítra ráno bude na Litoměřicku ještě pršet, ale pak déšť ustane a začne se oteplovat. Snad si brzy budeme moci bundy zase schovat do skříní.“

Křešice jsou na povodně dobře připraveny a krizový štáb bude i nadále sledovat situaci. Další jednání je naplánováno na úterý v 17 hodin. „Děkuji všem, kteří se podílejí na pomoci naší obci – od členů krizového štábu po naše hasiče. Zaslouží si naše poděkování a podporu,“ uzavírá Michal Mančal.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -