Středa, 18 září, 2024
25.1 C
Litoměřice
DomůObceKřešiceV Křešicích postaví protipovodňovou zeď, Labe se v neděli dostane na třetí stupeň

V Křešicích postaví protipovodňovou zeď, Labe se v neděli dostane na třetí stupeň

Litoměřicko – Meteorologická výstraha, která byla pro Křešice vydána ve čtvrtek 12. září, se dnes v poledne zpřísnila. Nyní už je jasné, že Labe vystoupá na třetí stupeň povodňové aktivity.

„Povodeň, která území Litoměřicka zasáhne, se bude svým rozsahem blížit povodni v roce 2006 (průtok 2100m3/s. a výška hladiny 650 cm), přičemž je ale nutné konstatovat, že protipovodňové opatření obce Křešice zvládne ustát průtok na stanici Mělník kolem 3000 m3/s a výšku hladiny kolem 800 centimetrů,“ vysvětlil křešický starosta Michal Mančal.

Protipovodňové opatření budou hasiči stavět od zítřejších dvanácti hodin. „Může se zdát, že je to pozdě, ale víme, co děláme a víme, že to stihneme. Máme už zkušenosti z předchozích let a vše se řídí jasně stanoveným harmonogramem,“ ujistil všechny starosta.

Na Lučním potoku je v tuto chvíli situace dobrá. Jeho vylití se neočekává. Blatenský potok se bude přečerpávat podle potřeby. Povodí Labe křešickým hasičům zapůjčilo rezervní čerpadlo pro případ, že by to stávající vypovědělo službu.

„Žádáme všechny rybáře a vlastníky pozemků u Labe, aby do sobotního večera odstranili všechna zařízení, která mají umístěná na břehu. Obec se snaží se všemi spojit, ale je to vždycky velmi problematické. Každé takové zařízení přitom znamená překážku, která vzdouvá hladinu řeky,“ uvedl křešický starosta.  

V obci v tuto chvíli intenzivně prší a bude tomu tak minimálně do zítřejšího poledne. Hladina Lučního potoka bude dnes v nočních hodinách mírně stoupat.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -