Neděle, 15 září, 2024
10.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoRozhlednu na Varhošti uzavřela renovace ocelové konstrukce

Rozhlednu na Varhošti uzavřela renovace ocelové konstrukce

Litoměřicko Turisty oblíbená rozhledna na vrchu Varhošť nedaleko Litoměřic je od dnešního dne až do konce října uzavřená. Důvodem je plánovaná renovace ocelové části vyhlídky. Ta zahrne pískování a následně nový nátěr celé konstrukce.

Práce navazují na loňskou rekonstrukci zděné spodní části rozhledny, která byla v havarijním stavu. Obnášely sanaci nástupní podesty pod ocelovou konstrukcí, přeložení hromosvodu a obnovu samotného zdiva.

Připravovanou novinkou jsou do budoucna čtyři panoramatické tabule zobrazující reliéf krajiny se jmenným popisem okolních vrchů. Umístěné budou ve vrcholové části vyhlídky.

První rozhlednu na vrchu Varhošť postavili litoměřičtí turisté ze Spolku pro České středohoří už na konci 19. století. Nynější rozhledna, jejíž ocelovou konstrukci na místo dopravil vrtulník a její ukotvení bylo velmi náročné, se otevřela u příležitosti zahájení výstavy Zahrada Čech 22. září 1973.

Rozhledna nabízí výhledy do údolí Labe nebo na České středohoří a Krušné hory. Během sezóny ji navštíví odhadem až pět set lidí týdně.  

Autor: Michaela Rozsypalová

Tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -