Neděle, 15 září, 2024
10.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceDěti v nové lesní školce přišel přivítat i tajemný Středohoř

Děti v nové lesní školce přišel přivítat i tajemný Středohoř

Litoměřice – Návštěvou tajemného Středohoře, ochránce a vládce Českého středohoří, začal školní rok v nové lesní mateřské škole Hliněnka. Ta našla zázemí v celoročně obyvatelné jurtě uprostřed krajiny Českého středohoří.

Lesní mateřinku, kam nastoupilo celkem šestnáct dětí, tu vybudovalo město Litoměřice společně s obcí Hlinná poblíž tamního discgolfového hřiště.

Místostarosta Litoměřic Jiří Adámek připomněl, že do budoucna je v plánu pořízení ještě jedné jurty a navázání spolupráce s místními sadaři a chovateli.

„Rádi bychom tady vybudovali také cvičný sad a statek, podobně jako bývají v zoo, a posunuli možnosti předškolního a školního vzdělávání i tímto směrem. Město stejně tak podporuje i technické vzdělávání dětí,“ poznamenal místostarosta.   

Ředitelka Hliněnky Ivana Ponocná popsala, že děti budou většinu dne trávit aktivitami venku. Tak, jak tomu v případě lesních školek bývá zvykem.  

„Zázemí uvnitř jurty budeme využívat pouze v době oběda a odpočinku a samozřejmě i v případě nepříznivého počasí,“ poznamenala ředitelka nové příspěvkové organizace města.

Otevření lesní školky vítá také starosta Hlinné Martin Ušala. „Snažíme se s přírodou spolupracovat – vysazujeme sady, budujeme tůně a opravujeme rybníky. Je důležité, že tyto postupy můžeme dál předávat i těm nejmenším,“ uvedl Martin Ušala.

Důvodem založení samostatné lesní školky byla nutnost ukončení pronájmu v prostorách skautské základny na Mentaurově, kterou využívala třída s lesními prvky při MŠ Sedmikráska. Základna totiž podle České školní inspekce, která tam prováděla šetření, nesplňovala jako místo vzdělávání potřebné hygienické nároky.  

Náklady spojené s rekonstrukcí, tak aby toto místo splňovalo hygienické předpisy kladené na školky, jsou v řádech jednotek milionů korun. Město Litoměřice proto začalo hledat cesty, jak tuto rodiči žádanou formu vzdělávání udržet. Jako nejschůdnější se ukázalo založení nové příspěvkové organizace města a zřízení plnohodnotné lesní školky.  

Pozemek, na kterém jurta stojí, je v majetku obce Hlinná. Ta zajistila také terénní úpravy okolí. Město Litoměřice investovalo do nákupu jurty a dalšího vybavení částku zhruba 1,5 milionu korun.

Autor: Michaela Rozsypalová

Tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -