Středa, 18 září, 2024
25.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoOtevřené sklepy představí třináct vinařů a budou startovat i na litoměřickém náměstí

Otevřené sklepy představí třináct vinařů a budou startovat i na litoměřickém náměstí

Litoměřicko – Pomyslný vrchol vinařsko-turistické sezony na severu Čech je tady. V sobotu 31. 8. se uskuteční oblíbená akce Otevřené sklepy Českého středohoří. V jeden den mají vínomilci možnost navštívit třináct vinařů, které v jejich pěti vinařských obcích důmyslně propojí vinařská kyvadlová doprava, která zahrnuje vínobus a převoznickou loď Ludmila.

Jde o osmý ročník akce, která si klade za cíl nejen představit místní, velmi osobitá vína, ale také ukázat návštěvníkům krásy části Českého středohoří. Milovníci vína se při této akci podívají do historické perly Litoměřic, do Žalhostic, Lhotky nad Labem, Velkých a Malých Žernosek a známý labský kaňon Porta Bohemica osázený vinnou révou si prohlédnou také z paluby převoznické lodi.

„Akce typu otevřené sklepy je u nás dosti rozdílná proti kolegům na Moravě. Tam je možné v jediné vinařské obci navštívit několik desítek sklepů. To tady možné není. Jednoduše je nás tady málo. Naše akce je nejen o víně, ale i o poznávání regionu Litoměřicka a Brány Čech. Milovníci vína tady nejdou ze sklepa do sklepa, ale mezi sklepy se kousek projdou, projedou se vínobusem nebo svezou lodí, projdou vinicí, podívají se jak dozrávají hrozny. Má to tady svojí poetiku,“ zve na akci organizátor Otevřených sklepů Michal Závada.

Akce je naplánovaná na sobotu 31. 8., na trasu je možné vyrazit kdykoliv od 10 hodin. Sklepy zavírají ve 20 hodin. Startovat je možné v Litoměřicích, Žalhosticích, Velkých a Malých Žernosekách a ve Lhotce nad Labem. V Litoměřicích je možné odstartovat z Pivovaru – vstup z Tyršova náměstí nebo od Vinného šenku v podloubí na Mírovém náměstí v rohu nedaleko kostela. V Žalhosticích od Vinařství pod Radobýlem, ve Velkých Žernosekách z návsi a od Vinařství Porta Bohemica, v Malých Žernosekách od Vinařství sv. Tomáše a ve Lhotce n. L. od vinařství Twins wine.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -