Čtvrtek, 4 července, 2024
12.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoV Žitenicích slavili svátek sv. Petra a Pavla 

V Žitenicích slavili svátek sv. Petra a Pavla 

Žitenice – V sobotu obecní Letní slavnosti před zámkem, v neděli poutní mše v tamním kostele, kde si lidé  připomněli svátek sv. Petra a Pavla – dvou křesťanských světců, jimž je žitenický kostel zasvěcen.

 Mši sv. sloužili děkan litoměřické kapituly P. Martin Davídek a místní farář, kanovník kapituly P. Karel Havelka. Poutní slavnost obohatil i svým zpěvem litoměřický chrámový sbor a operní zpěvák Jaroslav Kovacs. 

 Petr a Pavel jsou apoštolové s výjimečným významem. Jejich společný svátek se slaví už od poloviny třetího století. V úctě jsou spojováni nejen proto, že oba skončili v Římě, ale ve službě Kristu poznamenali základní strukturu křesťanství svými odlišnými úkoly i charaktery. Na Petrovi – na skále, postavil Ježíš církev. („Tobě dám klíče nebeského království“.)  Pavel, dřívější pronásledovatel Petra, dal po setkání s Kristem všechny své síly do jeho služeb. Za císaře Nerona byli oba zajati, Petr byl ukřižován hlavou dolů, Pavel později sťat. 

Žitenický kostel sv. Petra a Pavla je raně barokního původu, postaven byl na místě dřívějšího objektu někdy kolem roku 1650. Od poloviny 60.let je kulturní památkou.

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -