Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůSportFotbalRoudnický fotbalový klub získal statut Sportovního střediska mládeže

Roudnický fotbalový klub získal statut Sportovního střediska mládeže

Roudnice nad Labem – V ne úplně šťastné době alespoň jedna dobrá zpráva. Sportovní klub Roudnice nad Labem získal na začátku února znovu statut Sportovního střediska mládeže (SpSM) OFS A2, kterým se zařadil mezi vybrané oddíly z celé ČR. 

Sportovní střediska mládeže jsou zaměřena na výchovu dětí v přípravkovém a žákovském věku. Ze strany FAČR a NSA jsou podporována finančně i metodicky při vzdělávání trenérů, které vychází ze strategického plánu a filozofie FAČR. „Zisk Sportovního střediska mládeže je odměnou nejen pro náš SK, ale také pro všechny spolupracující kluby z regionu. Zároveň musíme poděkovat i rodičům, kteří naší cestě věří a svěřují nám děti do péče,“ uvedl spokojený předseda SK Roudnice Petr Týma.

A radost z přidělení SpSM měl i šéftrenér mládeže Matěj Lačný, který nám odpověděl na několik otázek.   

SK obhájil statut SpSM, vypovídá to něco o práci klubu?

Jsem za všechny v klubu moc rád, že se podařilo statut SpSM obhájit. Je vidět, že se nám daří pracovat s mládeží na solidní úrovni. Trenéři se u nás chtějí vzdělávat a daří se u fotbalu v našem městě držet dostatečný počet dětí. Každopádně, stále máme velký prostor ke zlepšení a až to situace dovolí, tak se zase pustíme do práce.

Jak náročné je splnit podmínky SpSM?

Hodně. Jednak to jsou požadavky na infrastrukturu (počet a kvalita hřišť, tréninkové vybavení klubu, zázemí), ale hlavně na kvalitu práce s mládeží, tedy počet trenérů a jejich kvalifikace, dostatečný počet dětí ve všech věkových kategoriích a také je vyžadována aktivní spolupráce se vzdělávacími (ZŠ) a zdravotnickými (sportovní lékaři) institucemi. 

Plynou ze SpSM nějaké výhody pro klub, hráče, trenéry?

Na udělení statutu jsou vázány finanční příspěvky z FAČR. Tyto prostředky následně můžeme investovat do rozvoje mládeže. Každopádně díky statutu SpSM roste i prestiž našeho klubu a můžeme tak nejlepším talentům z našeho regionu nabídnout posun v jejich fotbalovém růstu. 

Máte přehled o oddílech v regionu, které by také splnily náročná kritéria? 

Pokud budeme brát jako region Ústecký kraj, tak těch klubů, které splňují náročné podmínky, je relativně dost – např. Junior Chomutov, FK Teplice, FK Ústí nad Labem, FK Varnsdorf. Ale pokud se zaměříme na Litoměřicko, tak jsme jediní. Potenciál ke splnění všech podmínek má třeba FK Litoměřicko a také ASK Lovosice. Ale jak již bylo uvedeno, těch kritérií je hodně a není úplně jednoduché je splnit. Proto jsem rád, že v Roudnici tento statut máme a rádi budeme z této pozice spolupracovat se všemi kluby v našem regionu. 

Čeká vás tedy hodně práce, co dostane prioritu?

V následujícím období se chceme zaměřit hlavně na nábor chlapců i dívek – a tedy podporu nejmladších kategorií. V tuto chvíli připravujeme i větší provázanost se ZŠ a také nově spolupráci s mateřskými školami. Velkou podporu od nás dostane také rozvoj dívčího fotbalu. Práce máme před sebou dost, ale věřím, že díky tomu zase trochu posuneme náš SK o kousek dál. 

Zdroj článku: http://skroudnice.cz/

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -