Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyVe zdravém těle, zdravý duch nebo jak byste měli začít s během

Ve zdravém těle, zdravý duch nebo jak byste měli začít s během

Jarní počasí se už pomalu hlásí o slovo a s ním i volání čerstvého vzduchu, který nás po dlouhé zimě zve ven. Nechte se jím zlákat i vy, udělejte něco pro sebe a začněte například s běháním. Pokud jste až dosud nesportovali, poradíme vám, jak začít.

Pozor na začátečnické chyby

Pro každého, kdo není zvyklý sportovat, je důležité správné začít. Nedávejte si proto žádné náročné cíle. Nesnažte se také hned od začátku vyrovnat ostatním běžcum. Myslete na to, že začít třeba s rozumem. Zvolte proto přiměřenou intenzitu tréninku s ohledem na vaši kondici. Jinak byste se zbytečně nepřetěžovaly. Velmi častou chybou jí také vynechání rozcvičky. Na fyzickou aktivitu však třeba tělo vždy připravit. Jak tedy začít opravdu správně?

Jak se rozcvičit

Základem tréninku, při kterém vaše svaly nebudou trpět, je rozcvička. Na úvod si zařaďte mírný poklus, aby se svaly zahřály. Po něm by měl následovat strečink. Soustřeďte se na každou partii svalů na nohou ale také boky, záda a ruce. Nezapomeňte si mírným natahováním uvolnit i svaly krční páteře. Pak následuje tzv. běžecká abeceda: nízký skipping, vysoký skipping, předkopávání a zakopávání. Závěr rozcvičky tvoří krátké výběhy v rostoucím tempu dokud nedosáhnete tempo, ve kterém chcete běhat.

Pokud nemáte dostatečnou kondici, zpočátku můžete rozcvičku absolvovat ve zkráceném rozsahu. Namísto souvislého běhu pak můžete střídat chůzi s poklusem. Ideální poměr je 100 – 200 m klus a 100 m chůze.

Nezanedbejte závěr

Aby se svaly po běhu uvolnily, je třeba se na závěr vyklusať. Pokračujte strečinkem, při kterém poslouchejte vaše svaly – samé vám napoví, kdy se dostatečně uvolnily. Doma si dopřejte sprchu. Takovým postupem výrazně snížíte riziko svalové horečky.

Bez vhodné výbavy to nepůjde

Na běh budete potřebovat vhodné oblečení a obuv. V žádném případě nezkoušejte běhat v ledajakých teniskách. Vyberte si běžeckou obuv, která je na tento sport přizpůsobena. Své nohy tím ochráníte před zbytečnou zátěží. Při nákupu myslete také na terén, ve kterém budete převážně běhat.

 Aby vás nebolely nohy ani po náročnějším tréninku, při výběru přihlížejte i na tvar vaší klenby. Podle tohoto kritéria si můžete koupit běžeckou obuv pro normální a ploché chodidlo i vysokou klenbu.

Náš tip: Kvalitní běžeckou obuv i všechno ostatní na vaše chvíle při sportování nakoupíte v internetovém obchodě Adidas. Kvalita značky znamená obuv, oblečení a doplňky, na které se můžete spolehnout. Zdá se vám to příliš drahé? Potom využijte Adidas slevový kód, který vám při nákupu pomůže ušetřit.

Jak vybrat správnou velikost

Asi víte, že je rozdíl, zda kupujete lodičky, pantofle nebo běžeckou obuv. Každé boty mají svá specifika. Při nákupu bot na běhání vybírejte podle rozměrů vašich chodidel. Pokud je jedno z nich větší, orientujte se podle této hodnoty.

Druhým pravidlem je zvolit boty o půl čísla větší, než je rozměr chodidla. Před konečným rozhodnutím doporučujeme vyzkoušet boty v ponožkách a na nakloněné rovině. Měly by vám dokonale sedět při běhu směrem nahoru i dolů. Prsty by vám přitom neměli sahat až po přední stěnu boty.

Náš tip: Jak nakoupit vše na běh levněji? Sportovní oblečení, ve kterém budou vaše svaly v teple, a budete v něm také dobře vypadat, mají na Bonprix. Abyste za něj zaplatili méně, je tu slevový kód Bonprix.

Kouskykteré dobře sají pot

Nezapomeňte na vhodné oblečení. Kupte si funkční kousky, které dobře odvádějí vlhkost a rychle schnou. Vyberte si tepláky, legíny, trička, mikinu a ponožky. Ženy by neměly zapomínat na kvalitní sportovní podprsenku. V chladnějším počasí se vám sejde také bunda, případně čelenka nebo čepice.

Zdroje:

https://cvicisko.sk/ako-zacat-s-behom/
https://dennikn.sk/1118723/ako-zacat-s-behom-vydrzat-nezranit-sa-a-mat-z-toho-radost/

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -