Úterý, 23 dubna, 2024
5.1 C
Litoměřice
DomůPozvánkyV Památníku uctí odbojáře Zdeňka Bořka-Dohalského, akci můžete sledovat ON-LINE

V Památníku uctí odbojáře Zdeňka Bořka-Dohalského, akci můžete sledovat ON-LINE

Terezín – Památník Terezín, Ústav pro studium totalitních režimů a Plzeňská filharmonie pořádají dnes 8. února ve 14 hodin komponovaný pořad s názvem „Pocta Bedrníkovi aneb Modrá krev v protinacistickém odboji.“ Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a k nařízením vlády musí vzpomínkové setkání proběhnout bez účasti veřejnosti. O akci ale nepřijdete, protože bude probíhat přímý přenos.

Program můžete sledovat z pohodlí a tepla domova – ZDE.

Připravena je pieta s položením květin i přednáška o osudech Zdeňka Bořka-Dohalského. Povídání, které pronese ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra, bude proloženo hudebními vstupy Plzeňské filharmonie, která přizvala řadu zajímavých hostů – třeba flétnistku Janu Pavlíčkovou.

Zajímá Vás, kdo to byl Zdeněk Bořek-Dohalský? Šlechtic, ale především novinář a především novinář a odbojář, který pod krycím jménem „Halík“ či „Bedrník“ zprostředkovával spojení mezi domácí protektorátní vládou a exilovou vládou v Londýně.

Udržoval osobní kontakt se státním prezidentem Emilem Háchou a s odbojem spolupracujícím premiérem Aloisem Eliášem. Informace a prohlášení domácí politické reprezentace, jež se mu podařilo od nich získat a odeslat do Londýna, napomáhaly legitimizovat úsilí Edvarda Beneše o obnovu Československa v očích spojenců protihitlerovské koalice. Gestapo nakonec toto spojení odhalilo a 21. října 1941 Dohalského zatklo. Stalo se tak necelý měsíc po příchodu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha do Prahy a zatčení Aloise Eliáše. Tři a půl roku strávil Zdeněk Bořek-Dohalský za zdmi pankrácké věznice. Popraven byl až před samým koncem války – ve středu 7. února 1945 v Malé pevnosti v Terezíně.

Dnešní přímý přenos začne už ve 13.30, kdy můžete sledovat položení květin v prostorách někdejšího popraviště v Malé pevnosti.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Naši partneři -
- Reklama -