Středa, 24 dubna, 2024
3.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceS přepravou pacientů pomůže zdravotníkům nový schodolez

S přepravou pacientů pomůže zdravotníkům nový schodolez

Litoměřice – Nového pomocníka má od prosince dopravní zdravotní služba (DZS) litoměřické nemocnice. Jde o schodolez Liftkar PT Outdoor s vlastní sedačkou. Toto zařízení, které je schopno překonávat bez problémů nerovnosti až do výše 25 mm, řidičům DZS ulehčí manipulaci s imobilními sedícími pacienty, zejména po schodech či přes vysoké prahy.

„ V současných podmínkách je nutné tyto osoby ze schodů snášet ve dvou, s použitím schodolezu to zastane řidič sám,“ vysvětlil dispečer dopravní zdravotní služby Luboš Mlejnecký s upřesněním, že nový schodolez je schopen přepravovat pacienty s tělesnou hmotností max. do 140 kg. Schodolez pracuje v režimu tří rychlostí pohybu, a to od 10 do 18 překonaných schodů za minutu. „Dojezd pro jedno nabití je závislý na hmotnosti přepravované osoby a na tom, zda se jede nahoru nebo dolů. Průměrný dojezd je přibližně 400 schodů,“ doplnil dispečer.

Zařízení je dále vybaveno kolovou brzdou a mechanickou a elektronickou pojistkou přetížení, nastavitelným držadlem, nastavitelnou opěrkou hlavy a zvedatelnými opěrkami na ruce. Kontrolky v blízkosti rukojeti upozorňují na příliš nahnutou pozici dozadu či na přetíženou sedačku, v obou případech elektronická ochrana zařízení vypne. „Tento schodolez je rovněž jednoduše složitelný a rozložitelný, tudíž rychle připravený pro použití či naopak pro naložení do sanity,“ uzavřel Luboš Mlejnecký. Schodolez Nemocnice Litoměřice, a.s. pořídila za částku 109 tisíc korun díky dotaci Krajského úřadu Ústeckého kraje zaměřené na podporu komfortu pacientů při poskytování akutní lůžkové péče.

Autor: Naďa Křečková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -