Postarejte se včas o své zahradní pomocníky

0
58

Letos náš rodinný i pracovní život trochu vypadl ze zajetých kolejí, ale přírody se to naštěstí nedotklo. Stromy, keře a trvalky na vaší zahradě budou teď opět potřebovat pravidelnou péči, trávník se na jaře zase krásně zazelená a bude nadšeně růst. A kdyby měl tu možnost, upřel by na vás krásné zelené oči a zeptal se: „Tak co, máš už konečně nabroušený nůž na sekačce, aby mě to sečení zase tak nebolelo a abych vypadal stejně pěkně jako ty, když jdeš od holiče?“

Řada z nás má teď víc času věnovat se údržbě domu či zahrady. Vzpomeňte si také na své zahradní pomocníky. I příští rok vám ušetří spoustu námahy, ale jen když budou v dobré kondici. A to včas! Jestli na jaře budete marně funět a nadávat za startovací šňůrou, bude to pozdě, protože ve frontě u jednotky intenzivní péče před každým odborným servisem zahradní techniky budete stát na konci. Dlouho.

Je brzy tma a máte dost času, abyste se do toho ve své garáži nebo dílně pustili sami. Co byste měli určitě například na své sekačce udělat?

Pryč s benzinem! Zelená politika nás oblažila přísadami, díky kterým palivo rychle stárne a přes zimu by vám v karburátoru vznikly pryskyřičné usazeniny a také by se kondenzovala voda. Benzin vypustit, vysát, motor nastartovat a nechat běžet, dokud nechcípne – bude prázdný.

Vyměňte olej v motoru! Samozřejmě podle počtu provozních hodin – detaily najdete v návodu k obsluze. Hodně vám pomůže sada na výměnu oleje. A jestli ji nemáte, tak určitě víte, že nesmíte překlopit sekačku na stranu! Olej by se dostal do vzduchového filtru nebo do výfuku a mohl by se poškodit motor.

Čistota je celé zdraví! S prominutím „zasviněná“ sekačka je nejen nepěkná vizitka majitele, ale hlavně rychlá cesta k poruše a nefunkčnosti. Přitom stačí málo: občas zvednout sekačku „na zadní“ a plastem nebo dřevem vyškrábnout zbytky trávy. Nezapomeňte omést suchou trávu i ze žeber motoru a z výfuku – mohlo by hořet! S tlakovou vodou na tělo sekačky určitě nechoďte, ale pořádným proudem důkladně vyčistěte sběrný koš.

Vzduchový filtr je jako respirátor! Také motor sekačky potřebuje ke zdravému životu čistý vzduch.Filtr opatrně vyčistíme, a když je starý, raději vyměníme. Jinak zbytečně zvýší spotřebu paliva, sníží výkon i životnosti motoru. Použijte originální značkový filtr.

Sekačka si zaslouží dobré bydlo! Stejně jako vám i jí bude přes zimu nejlépe v suché místnosti, kde se nepráší. Jestli máte v sekačce startovací akumulátor, je správný čas ho vyjmout a dobít.

Ostrý žací nůž! Nezapomeňte, že vás váš trávník taky může prásknout! Každý příchozí uvidí zažloutlé roztřepené konečky listů trávy, které rychle vyhodnotí: „Tady už dlouho nikdo nenabrousil nůž na sekačce!“ Zbytečná ostuda. Doporučuje se vymontovaný nůž nabrousit vždy po 25 motohodinách sečení, nebo po nějaké velké ráně, třeba do krtince s kameny. Ale nejde jen o ostří – nůž musí být vyvážený! Jinak vibrace poškodí motor a celou sekačku. To je ale spíše záležitost pro odborníky.

Práce jako na kostele… Víte, co je úplně nejlepší? Právě teď, v době vegetačního klidu, se objednat do svého servisu. A budete si vegetit. Mašinku vám ošetří a vyladí skuteční profesionálové, kteří navíc dokážou včas odhalit budoucí závady a průšvihy, které by vás nepříjemně překvapily uprostřed nové sezóny.

Zavolejte, pošlete nám mail, objednejte se. Teď je opravdu ta správná doba, abyste se postarali o to, že budete mít na jaře nejen čistou sekačku nebo zahradní traktůrek, ale i svědomí ?.

Váš servis KISplus

Kontakt na servis: KIS plus, a. s., Želetická 305/3, Litoměřice, tel.: 416 715 533, 416 715 522, e-mail: servis@kisplus.cz

- Naši partneři -
Předchozí článekVe Vražkově se někdo vloupal do rozestavěného domu
Další článekAzylový dům pro matky s dětmi potřebuje zimní oblečení
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno