Sobota, 20 dubna, 2024
3.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceHasiči varují: Adventní věnec vybírejte pečlivě, požár mohou způsobit svíčky, děti i...

Hasiči varují: Adventní věnec vybírejte pečlivě, požár mohou způsobit svíčky, děti i mazlíčci!

Litoměřicko – Víte, že loni v prosinci hasiči evidovali 1428 požárů? Některým z nich se přitom dalo snadno předejít. Hlavně těm, za které mohly svíčky na adventních věncích.

K takovému požáru dojde velmi snadno – na malý věneček z chvojí se umístí svíce a po jejich zapálení se na ně zapomene. Svíčky pak při dohořívání zapálí chvojí, od kterého se vznítí nábytek a zařízení bytu.

Pozor by si měli dávat zvláště majitelé domácích mazlíčků, především koček. Hasičští vyšetřovatelé se setkávají s případy, kdy příčinou požáru byl adventní věnec, který ze stolu shodila kočka.  Kočka skočila na stůl, stáhla z něj ubrus i s hořícím věncem, a následně došlo k požáru bytu.

Rizikové jsou z pohledu hasičů také věnce, které si lidé dělají sami doma.  Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které od plamínku svíčky chytlo.

Pamatujte, že hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovou by se s ní mělo zacházet. Každý rok dochází během vánočních svátků k  požárům od hořících svíček, zejména těch umístěných na adventních věncích. Ty po sobě mnohdy zanechají v obydlích spoušť a lidé při nich někdy utrpí i vážná zranění.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -