Čtvrtek, 25 dubna, 2024
10.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceSbírka potravin v Ústeckém kraji měla úspěch, pro potřebné se vybralo více...

Sbírka potravin v Ústeckém kraji měla úspěch, pro potřebné se vybralo více než loni

Ústecký kraj – V sobotu 21. listopadu proběhla napříč republikou Sbírka potravin.  V Ústeckém kraji lidé  prostřednictvím nákupů v zapojených obchodech darovali  15 316 kilogramů trvanlivých potravin a 1702 kilogramů drogistického zboží.  „S výsledkem jsme nad očekávání spokojeni, v téměř každém zapojeném obchodě našeho regionu lidé letos darovali o něco více než vloni!“ uvedla koordinátorka Sbírky potravin v Ústeckém kraji, Radka Brychtová.

„Letošní situace se výrazně zkomplikovala vlivem koronavirové epidemie. Ze statistik vyplývá, že výrazně narostl počet lidí, kteří se dostali do obtížné životní situace. Jsem proto opravdu moc rád, že se k myšlence pomoci potřebným opět přihlásily všechny velké obchodní řetězce, včetně obou významných sítí drogérií v ČR. Je potřeba připomenout, že vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin navíc věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, například letos to za deset měsíců bylo bezmála 5 000 tun potravin, což znamená až 10 mil. porcí jídla. Dále dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů,“ připomněl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Přestože podle Českého statistického úřadu patří Česká republika v Evropské unii ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením, i tak se 1,5 milionu občanů nachází na nebo pod hranicí chudoby. Skrytý hlad znamená ohrožení nedostatkem výživově cenných prvků a vitamínů. Je nebezpečný zejména pro ty, kteří nemají dostatek jídla bohatého na zeleninu a maso.

Vybrané potraviny a drogérie budou přerozděleny lidem v nouzi – seniorům, lidem bez domova, samoživitelkám a podobně.

Celkem se v republice prostřednictvím Sbírky vybralo 440 tun jídla a drogistického zboží pro potřebné. Jedná se o historicky nejúspěšnější sbírku tohoto druhu.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -