Čtvrtek, 18 dubna, 2024
3.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV Litoměřicích budou jednat o zvýšení poplatku za komunální odpad

V Litoměřicích budou jednat o zvýšení poplatku za komunální odpad

Litoměřice – Zastupitelé města Litoměřice budou na svém prosincovém jednání 4. 12. diskutovat mimo jiné také o zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu. Aktuálně občané Litoměřic platí 498,- Kč. Tato částka zůstala nezměněna čtrnáct let – ačkoliv město doplácí za nakládání s odpadem rok od roku vyšší částku.

Zatímco loni město doplácelo 9 milionů, letos bude doplácet o čtyři a půl milionu více. A protože se změnil  zákon o odpadech, je více než jisté, že tato částka v následujících letech poroste.

„Od roku 2021 se městům a obcím zvýší skládkovné. Zatímco nyní platíme 1046 korun za tunu směsného komunálního odpadu a 1231 korun za tunu objemného odpadu, nově se tyto platby navýší o 300 korun. Zvýšení je vyvoláno změnou zákona o odpadech, který říká, že postupně tato částka vzroste ještě o další tisícikorunu,“ poukázal vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler na další závažný moment, který vedení města přiměl jednat o nepopulárním kroku.

Navrženy jsou dvě varianty. První počítá s částkou 696 korun za osobu ročně, což představuje 58 korun měsíčně, druhá se 744 korunami za osobu ročně, tedy 62 korun měsíčně. Od poplatku budou i nadále osvobozeny děti do jednoho roku.

Poplatek za komunální odpad navýšila (nebo se chystají navýšit) i další města v Ústeckém kraji. Například Děčín. Poplatek za komunální odpad tam už v letošním roce navýšili na 750,- Kč na osobu.

Naopak ve Štětí se příští rok poplatek za komunální odpad navyšovat nechystají. „Vzhledem k tomu, že jsme pro daň z nemovitosti začali uplatňovat daňový koeficient, čímž se daň z nemovitosti od příštího roku zvýší, nechceme občany více zatěžovat,“ vysvětlil místostarosta Miroslav Andrt. Občané Štětí platí poplatek za komunální odpad ve výši 500,- Kč.

Navyšovat se nebude ani v Roudnici. „Uvidíme, co bude v roce 2022, ale příští rok se určitě nic měnit nebude a vše zůstane při starém,“ slíbil místostarosta Roudnice Jiří Řezníček. „Kvůli GDPR nařízení Evropské unie už bohužel nemůžeme rozesílat složenky k úhradě poplatku, což já osobně vnímám jako hodně velký problém. V minulosti se osvědčily, byla to jakási připomínka, bez které spousta lidí zapomíná uhradit poplatek včas,“ doplnil druhý roudnický místostarosta Vlastimil Čtverák. Poplatek za odpady činí v Roudnici 670,- Kč.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -