Pátek, 19 dubna, 2024
4.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceProjekt MAP II na podporu vzdělávání v regionu je v plném proudu

Projekt MAP II na podporu vzdělávání v regionu je v plném proudu

Litoměřicko – Druhé pokračování projektu MAP, který na Litoměřicku funguje už od roku 2016, je nyní za svou druhou polovinou realizace.

Má za sebou řadu zrealizovaných workshopů a seminářů jak pro pracovníky školských zařízení, tak i pro rodiče a jejich děti, které navštěvují školy a školky na Litoměřicku.

Projekt MAP podporuje čtenářskou gramotnost ve spolupráci s Městskou knihovnou Litoměřice. Koordinátorka pro čtenářskou gramotnost realizuje programy čtenářské gramotnosti ve školkách a školách, které se nemohou dostat na programy realizované Městkou knihovnou v Litoměřicích, nebo mají do knihovny obtížnější dostupn MAP podporuje taktéž polytechnickou gramotnost. V řadě mateřských škol se uskutečnil workshop s dětmi pro práci s B-Boty (tzv. Beebot), což je programovatelná včelka, která napomáhá osvojovat si logické myšlení a tím tak děti učí první základy programování. Na jaře se chystá soutěž s Beeboty.

Během jarní koronavirové krize na jaře se tým projektu MAP musel adaptovat na nastalou situaci a převést téměř všechny aktivity do online podoby. Aby tým MAP i nadále mohl podporovat čtenářskou a polytechnickou gramotnost,  natočil spoustu zajímavých videí, které jsou zveřejněné na facebookových stránkách projektu MAP. I. I v současných koronavirových podmínkách celý tým nelení a připravuje ve spolupráci s Badatelskou akademií Datel další sérii interaktivních videí. Snad se dílo v brzké době podaří.

Je toho tedy spousty, co se již odehrálo, a ještě bude odehrávat.

Všechny tyto aktivity by nebylo možné zorganizovat bez vzájemné kooperace realizačního týmu MAP, Řídícího výboru, pracovních skupin, zástupců škol a dalších důležitých aktérů. Ani projekt MAP se neobejde bez pořádného plánu, který dává jejich práci směr. V projektu MAP vzniká „Místní akční plán vzdělávání“ jehož součástí je analýza území, dále Strategický rámec a Akční plán aktivit.

Strategický rámec MAP (SR MAP) je jedním z důležitých dokumentů projektů MAP. Strategický rámec definuje prioritní oblasti rozvoje školství, které je potřeba na území řešit. Každý MAP si stanovuje své prioritní oblasti na základě potřeb daného ORP.

Náš Strategický rámec MAP je stanovený pro území SO ORP Litoměřice. Na základě diskuze s aktéry ve vzdělávání se vytyčilo 5 prioritních oblastí, ke kterým byly stanoveny cíle, a to včetně aktivit, které mají daný cíl naplnit. Součástí je i seznam investičních projektových záměrů, které pomáhají dané cíle naplňovat. Mezi tyto investiční záměry patří například rekonstrukce budov škol, modernizace učeben, nákup školních pomůcek apod.

Strategický rámec plní mimo jiné další funkci. Schválený Strategický rámec MAP (SR MAP) a jeho aktuální verze se zasílá prostřednictvím Kraje na Územní dimenzi MMR (Ministerstvo pro místní rozvoj), která jej zveřejní na svých webových stránkách. Zároveň použije došlé SR MAP k plánování dalších výzev tak, aby byly prostředky vynakládány účelově, tj. na aktivity, které jsou potřeba. Z tohoto důvodu každé školské zařízení, které chce reflektovat na určitou výzvu musí doložit soulad s MAP a to tím, že jeho projektový záměr je uveřejněný ve schváleném Strategickém rámci MAP.

Aktualizované znění Strategického rámce je možné najít na webových stránkách projektu MAP.

Veškeré informace k projektu najdete na stránkách projektu www.maplitomericko.cz nebo na Facebookových stránkách MAP ORP LITOMĚŘICE. Projekt MAP ORP LITOMĚŘICE II s registračním číslem CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008586 je financován z prostředků EU v rámci OP VVV (MŠMT).

Pevně věříme, že spolupráce se školami a dalšími aktéry se bude i nadále vyvíjet v příjemné atmosféře, za což je tým Mapáků, jak si říkají, velmi vděčný. Pokud chcete být pravidelně informování o novinkách, které se dějí v projektu MAP, neváhejte se připojit k odběru novinek na webových stránkách či Facebooku.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -